Backdrop

backdropEen backdrop is een speciale achtergrond voor een studio. Dat kan een rol papier of stof zijn maar het kan tegenwoordig ook de voorbereiding voor een ingeprojecteerd beeld zijn waarbij je als model zogenaamd op alle plekken van de wereld kunt zijn, zonder dat dit op de foto binnen enkele seconden als nep herkend wordt.

Let op de kleur van de kleding

Vooral bij TV en video opnamen komt het gebruik van een blauwe of groene backdrop steeds meer voor. De acteur of het model staat dan voor een groene backdrop of loopt rond in een volledig groene omgeving. Let wel op met de kleur van degenen die ervoor komen te staan. Er zijn filmjes in omloop van personen die plotseling voor een een groot deel verdwenen lijken te zijn en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Dus wijs figuren als presentatoren en acteurs altijd goed tevoren op dit verschijnsel zodat ze er bij hun kledingkeuze rekening mee kunnen houden.

Bij de nabewerking van de foto’s of de video op de computer wordt het groen in de opname vervangen door de gewenste achtergrond. We noemen dit de chromakey of greenscreen techniek. Dus als een fotograaf je daarvoor uitnodigt dan weet je wat je ongeveer kunt verwachten. Het is niet altijd even simpel omdat je jezelf voor moet stellen in een omgeving die niet de jouwe is en die je dus ook zelf niet kunt zien. Denk aan degene die het weer presenteert op de tv. Die staat meestal ook gewoon in de ruimte te wijzen. Is dus lastiger dan het lijkt.

Aan de andere kant biedt dit werken met een backdrop je ook als model wel zoveel mogelijkheden dat het heel leuk is om te doen.

Kijk tot slot uit met naaldhakken en dergelijke. Een backdrop hangt meestal vanaf het plafond of vanaf een speciale stellage omlaag en deels op de grond en je loopt een flink risio om er dwars doorheen te trappen.
Gezien de kosten van dit soort studiomateriaal zal de fotograaf daar niet blij mee zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *