PostHeaderIcon Blur

Blur

blurblur is een nabewerkingstechniek voor foto’s waarbij een in beeld gebracht persoon of een beschermde afbeelding onherkenbaar wordt gemaakt.

Dit onzichtbaar of minimaal onherkenbaar maken gebeurt meestal middels min of meer doorzichtige blokjes ofwel door het blurren ofwel het gebruik van blur.

Men gebruikt hier deze blur om problemen met portretrecht en/of auteursrecht te voorkomen. We zien gebruik van blokjes dit vaak in documentaires op televisie waar criminelen of notoire hardrijders en dergelijke niet direct in beeld willen komen.

blur in de praktijkDe meeste nabewerkingsprogramma’s hebben wel ergens een standaardfunctie om een foto of een deel ervan te blurren. In de afbeelding links is daar gebruik van gemaakt, hoewel iemand die het model in werkelijkeheid kent hier nog wel min of meer kan zien wie de foto voorstelt. De mate van herkenbaarheid is goed in te stellen middels de grootte van de blokjes en het aantal blokjes dat gebruikt wordt. Daarmee is een totale onherkenbaarheid middels het gebruik van Blur zondermeer te realiseren.

In de modelfotografie zal het niet snel een functie hebben of het moet al gaan om het gebruik van een foto van een model dat niet herkenbaar in beeld wenst te komen, bijvoorbeeld bij het gebruik van een foto op een openbaar forum. Maar het is de vraag of er dan niet een andere foto beschikbaar is.

Leave a Reply

Inhoudsopgave
Zoeken op deze site
Aanbevolen

Deze site is onderdeel van het netwerk van Mainport Art Productions. MAP levert velerlei diensten op het gebied van kunst, fotografie en modelwerk en is druk bezig om zowel qua mogelijkheden als qua aantal deelnemers snel te groeien.mijn facebook profielmijn linkedin profielmijn twitter profiel
Klikt u svp ook nog even op de [vind ik leuk] knop van onze facebookpagina? Dank u wel