Blur is nodig om een foto onherkenbaar te maken

Blur en blurren

blur is een nabewerkingstechniek voor foto’s. Hierbij wordt een in beeld gebracht persoon of een beschermde afbeelding onherkenbaar gemaakt.blur in verschillende zwaarten
Min of meer doorzichtige blokjes

Dit onzichtbaar of minimaal onherkenbaar maken gebeurt meestal middels min of meer doorzichtige blokjes ofwel door het “blurren”.

Of men spreekt bij deze techniek van het gebruik van “blur”.

Problemen met portretrecht voorkomen

Men gebruikt hier deze blur in de praktijk om problemen met portretrecht en/of auteursrecht te voorkomen. We zien gebruik van blokjes dit vaak in documentaires op televisie. Vooral daar waar criminelen of bijvoorbeeld notoire hardrijders en dergelijke niet direct in beeld willen komen.

Meestal standaard nabewerkingsfunctie

De meeste nabewerkingsprogramma’s hebben wel ergens een standaardfunctie om een foto of een deel ervan te blurren. In de afbeelding links is daar gebruik van gemaakt, hoewel iemand die het model in werkelijkeheid kent hier nog wel min of meer kan zien wie de foto voorstelt.

Aantal blokjes bepaalt de herkenbaarheid

De mate van herkenbaarheid is goed in te stellen middels de grootte van de blokjes en het aantal blokjes dat gebruikt wordt. Daarmee is een totale onherkenbaarheid middels het gebruik van Blur zonder meer te realiseren. Was het vroeger alleen mogelijk op een foto, tegenwoordig is het zelfs mogelijk om blur bij bepaalde portretten te gebruiken op videoreportages.

Aantal blokjes is belangrijk voor herkenbaarheid

In het algemeen geldt dat hoe minder blokjes er gebruikt worden, hoe groter de mate van onherkenbaarheid. Bij heel veel blokjes gaat de herkenbaarheid nauwelijks achteruit.

In de modelfotografie zal het gebruik van blur niet snel een functie hebben. Of het moet al gaan om het gebruik van een foto van een model dat niet herkenbaar in beeld wenst te komen.  Bijvoorbeeld bij het gebruik van een foto op een openbaar forum. Maar het is de vraag of er dan niet een andere, beter geschikte foto beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *