Copyright notice. Een kleinigheid die grote gevolgen kan hebben

Copyright notice

De bekende copyright notice is de vermelding van de fotograaf. Met het bekende copyright symbool © (de letter C in een cirkeltje) op de foto.

copyright notice voorbeeld

Je mag foto’s ook zelf vaak niet gebruiken

Als je als model een foto van een fotograaf gebruikt, check dan altijd even of deze daar bezwaar tegen heeft. Zeker bij een betaalde shoot is het niet ongebruikelijk dat je de foto’s niet mag gebruiken.

Ook een foto is een soort betaling

De fotograaf heeft je tenslotte niet voor niets betaald. Ook een foto zou je als een vorm van een extra betaling kunnen zien.  Bij het beruchte TFP werk gebeurt ten slotte niet anders. Maar bij een betaalde shoot zal dat dus niet altijd de bedoeling zijn. Je mag al blij zijn als je de foto’s krijgt.

Een Copyright notice is dan noodzakelijk

Mag het wel van de fotograaf? Dan is het meestal noodzakelijk dat je een Copyright notice aanbrengt. Met de naam van de fotograaf bij de foto. Of nog liever er op. In veel gevallen zal de fotograaf trouwens zelf wel zorgen voor een bruikbare Copyright notice met zijn gegevens op de foto.

Soms krijg je een foto van wat mindere  kwaliteit

Soms krijgt een model bij een betaalde shoot een foto in kleiner formaat.  Of ontvangt een foto met een lagere resolutie.  Dan laat die foto moeilijk misbruiken. Eigenlijk is de foto alleen maar geschikt voor plaatsing op een website en dergelijke. Voor een goed modelportfolio laat de kwaliteit dan meestal wel te wensen over. Overleg in dat geval met de fotograaf. Die zal waarschijnlijk wel bereid zijn om er een mouw aan te passen. Zeker als je even uitlegt wat de bedoeling is van je verzoek. En waar je de foto voor gaat gebruiken.  Uiteraard maak je daar dan verder geen misbruik van.

 

Een gedachte over “Copyright notice. Een kleinigheid die grote gevolgen kan hebben”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *