Exclusiviteit

ExclusiviteitSoms is er bij inschrijving bij een modellenbureau sprake van exclusiviteit. Als een model onder die conditie is ingeschreven betekent dat in het algemeen dat er contractuele verplichtingen naar twee kanten worden vastgelegd. De verplichting van het model komt er op neer dat ze gedurende een bepaalde periode niet voor een ander modellenbureau mag werken. Vanuit het modellenbureau geldt dan wel de verplichting om gedurende die periode voor gegarandeerd werk te zorgen.
Het is zaak een dergelijk exclusief contract goed te bestuderen en zeker te zijn van wat je als model wel of niet mag doen. Valt een simpele TFP-shoot met een bevriend fotograaf voor diens portfolio er ook onder? Hoewel dat lastig te controleren valt kan het wel tot veel gezeur leiden als je je niet aan de contractuele verplichtingen houdt.

Omgekeerd is het ook zaak dat de verplichtingen van het modellenbureau bij exclusiviteit goed zijn vastgelegd inclusief een soort van inkomstengarantie. Want wat gebeurt er als het modellenbureau denkt werk voor je hebben en dat blijkt helemaal niet zo te zijn? Mag je dan weg? Of toch voor een ander werken? Want zeker in economisch slechtere tijden is dit niet zo’n bijzondere situatie. Ook het beste modellenbureau kan geen werk voor je uit de grond stampen. Waarschijnlijk zal een contract op basis van exclusiviteit dan ook voor de duur van een bepaald project zijn waarvan de duur door iedereen te overzien is. En na afloop van het project heeft het bureau niet direct de verplichting om je weer aan werk te helpen dan wel je voor een langere periode te betalen.

Al met al zaak om dit goed te bekijken en net zo lang door te vragen tot je er 100% zeker van bent dat je alles begrijpt. Want belangrijke zaken kunnen in de kleine lettertjes verscholen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *