Je portfolio is je visitekaartje

portfolio

Je portfolio, je visitekaartje

Je portfolio is een fotomap met je (beste) werk waarmee je jezelf presenteert naar modellenbureau’s en opdrachtgevers. Veel bureaus kunnen hier nog verdere eisen aan stellen. Zorg er vooral heel goed voor dat je veelzijdigheid er optimaal in uitkomt. Overigens komen we deze term ook wel buiten de modellen- of fotografenwereld tegen. Ook een website dient tegenwoordig vaak als portfolio maar mist de flexibiliteit van een boek en kan dat zeker niet vervangen. Het kiezen van de juiste foto’s is eigenlijk werk voor een goede fotograaf omdat die naar heel andere aspecten van een foto kijkt dan een model. Neem geen tientallen foto’s op. Een paar topfoto’s zijn beter dan honderd va n gemiddelde kwaliteit. Zorg daarbij ook voor variatie qua kleding, poses, emotie en dergelijke.

Wanneer je als fotomodel wilt beginnen en je beschikt nog niet over een portfolio, dan moet je zorgen dat je een aantrekkelijk portfolio hebt, voordat je bij een modellenbureau naar binnen stapt.
Wij krijgen regelmatig foto’s onder ogen van beginnende modellen, die duidelijk door een vriend of vriendin zijn gemaakt. Soms met de mobiele telefoon, smartphone of tablet. In de huiskamer of in de badkamer met allerlei storende elementen in beeld, zoals boodschappentassen, mobiele telefoons of kleding dat over een stoel hangt, die er een rommelig geheel van maken.

Of ze maken de foto’s zelf, met gestrekte arm en hun iPhone. Met die foto’s stellen de modellen zich dan voor. Als je jezelf naar modellenbureaus of fotografen wilt presenteren, zijn dit soort foto’s zeker niet goed genoeg. Integendeel, je gaat er kansen door mislopen. Zorg voor goede foto’s.

Headshot

Wat aan je portfolio niet mag ontbreken is een ‘headshot’. Daarop moet je geen of minimaal make-up gebruiken. Zorg ervoor dat je gezicht daarop goed is te zien. Deze foto kan heel goed buiten, bij natuurlijk daglicht, worden genomen. Het geeft bureaus een goede indruk van wat ze met je gezicht kunnen doen.

Verdelen over meerdere portfolio’s

Leg verschillende portfolio’s aan als je in verschillende niches van de markt werk wilt vinden. Een ‘commercial portfolio’ met ‘reclameachtige’ foto’s houd je dan gescheiden van een portfolio met glamour- of naaktfoto’s. Op reclamefoto’s zie je een model soms serieus of zelfs zorgelijk kijken, of uitbundig lachend. Op glamourfoto’s kijkt het model lachend, verleidelijk of met een ongenaakbare blik. Dat laatste past niet op een foto waarin je suggereert een baliemedewerkster te zijn of een bank. Commercieel werk is populair en voor meer mensen geschikt dan het glamoureuze werk, waar lichaamsvormen en -verhoudingen meer nadruk krijgen.
Je zult in je portfolio, naast wat shots waar je gedeeltelijk op staat ook wat ‘full body’-shots moeten opnemen, waar je totale figuur goed op is te zien. Neem daarbij verschillende poses in. Heb je mooie benen, zorg dan voor een foto waar ze goed op uitkomen.

In feite blijft je portfolio groeien naarmate je meer fotoshoots hebt gedaan. Niet zozeer kwantitatief, maar kwalitatief. Als je foto’s aan een shoot overhoudt die beter zijn dan degene die nu in je portfolio zitten, dan ga je die vervangen.Veel fotografen leveren je na een TFP- of TFCD-shoot bewerkte foto’s, die je vrijelijk mag gebruiken, als je dit in je modellencontract hebt geregeld.

WEPO

Een buitengewoon handige maar nog vrij onbekende, vreemde eend in de bijt, is de WEPO of weggeefportfolio. Ideaal voor modellen. Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *