Klassiek naakt is een mooie kunstvorm maar mogelijk niet voor iedereen

Klassiek naakt

klassiek naaktBij een klassiek naakt of ook wel “Esthetisch maakt” shoot gaat het er om het op zich volledig ongeklede model in een nette, bevallige pose neer te zetten.  Of in een wat krachtige, gezag uitstralende pose.

Niet expliciet

Maar er is zeker geen sprake van expliciet naakt bij een “klassiek naakt” foto. Er komen geen zaken op de foto die daar volgens velen niet op horen.

Vergelijk het begrip klassiek naakt maar met het werk van een kunstmodel. Die neemt een pose aanneemt om getekend of geschilderd te worden. En eentje die lang vol te houden is.

De poses die bij de beeldende kunst gebruikt worden zullen vaak poses zijn die aan het klassiek naakt zijn ontleend.

Voorbeelden van dit soort poses voor klassiek naakt vindt je bijvoorbeeld hier

Voorbeelden uit de oudheid

Als een ander voorbeeld kun je denken aan de standbeelden uit de oudheid. De Romeinse en Griekse beeldhouwers waren gek op naakt en het heeft vele beelden opgeleverd die iedereen kent. Deze beelden dienden gewoon om het straatbeeld op te vrolijken.  Ook werden er helden, goden en godinnen mee voorgesteld.

Tenslotte had men in die tijden nog geen Google en Facebook om elke uiting van menselijk naakt te verbieden.

Niet voor elk model

Door de in het algemeen volledige naaktheid is poseren als klassiek naakt niet voor elk fotomodel weggelegd. Een kunstmodel zal er in het algemeen minder last mee hebben.  Die zijn in de praktijk wel gewend zijn om langdurig ongekleed te poseren.

Heb je als kunstmodel problemen met deze vorm van poseren? Dan zal het in de praktijk niet meevallen om een carrière als kunstmodel op te bouwen.  Daar is het toch wel min of meer een eis. Zeker om weer als model teruggevraagd te worden.

Elke onregelmatigheid is te zien

Het mag duidelijk zijn dat dit aan een fotomodel  eisen stelt. Voor een dergelijke vorm van poseren voor klassiek naakt moet je  letterlijk redelijk goed in je vel zitten. Immers, elke ongerechtigheid in de huid is te zien. Elk minder esthetisch aspect aan het lichaam wordt bij een foto ongenadig vastgelegd. En vaak ook nog eens extra geaccentueerd.

Maar toch gewoon proberen!

Poseren in klassiek naakt is dan ook bij veel fotografen alleen weggelegd voor modellen met een perfect figuur. En een smetteloze huid. Maar het staat natuurlijk iedereen vrij om een poging te doen. Niet geschoten is altijd mis tenslotte. En er zijn gewoon een flink aantal fotografen die een andere weg kiezen. Zij maken er juist een sport van om een minder “volmaakt” model op de plaat te zetten. En vaak is dat ook maar alleen in de ogen van het model zelf.

3 gedachten over “Klassiek naakt is een mooie kunstvorm maar mogelijk niet voor iedereen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *