Modellencontract. Absolute noodzaak of overbodig gedoe?

De voors en tegens van een modellencontract

modellencontract is een document(je) waar alle rechten en verplichtingen van de partijen bij een shoot zijn vastgelegd, Dus die van een fotograaf, model en mogelijk een visagist of stylist. In principe allemaal in hetzelfde contract . Een modellencontract kan van zeer simpel tot heel ingewikkeld zijn.

Wat is een modellencontact? modellencontract

Het kan geen kwaad om een modellencontract te maken. Maar verwacht er geen zekerheid van als er iets mis gaat. Of als je rechten geschonden worden.

Rechten ontlenen is vaak lastig

Het ontlenen van rechten aan contracten is daarbij vaak zeer teleurstellend. Vooral omdat er in de praktijk slechts zeer kleine vergoedingen worden toegekend.

Je komt meestal niet uit de kosten

Vergoedingen die in de verste verte niet opwegen tegen de kosten die gemaakt moeten worden om je recht te halen. Je moet het in dat soort gevallen echt doen omdat het als een prestigekwestie ziet. Of dat je wilt laten zien dat je niet zomaar over je laat lopen.

Een professional kan schade aannemelijk maken.

Als je professioneel fotograaf cq model bent is misschien nog aannemelijk te maken dat je fikse schade hebt geleden. Maar een amateur kan het volkomen vergeten want die kan die schade nooit hard maken. Het plaatsen van een foto op internet is irritant en smakeloos. Maar we leven in een wereld waar iedereen zijn hele hebben en houden op internet zet.  En dan  is het lastig aan te tonen dat nu juist deze geplaatste foto wel schadelijk is. En een andere foto op je profiel juist niet.

Het is goed om afspraken vast te leggen

Het Modellencontract kan dan hooguit dienen om de gemaakte afspraken goed  vast te leggen. Overigens is in de praktijk het misbruik in de amateursfeer zeer gering. Misbruik van foto’s is vaak niet echt iets om als amateur wakker van te liggen.

Fotografen die in de amateurwereld de fout in gaan willen andere zaken dan je foto ergens illegaal plaatsen.  

Het gaat eigenlijk meer over het publiceren op internet etc.  Maar in dat soort gevallen wil een claim bij de internet provider wel eens beter werken. Die houden daar niet van en het voorkomt een gang naar een rechtbank

Schijnveiligheid

Al met al lijkt het er vaak op dat een modellencontract niet veel meer biedt dan wat schijnveiligheid. Maar kwaad kan het aan de andere kant ook niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *