Referenties

referenties

Referenties zijn heel normaal

Met referenties bedoelen we hier mensen die iets meer kunnen vertellen over een fotograaf of kunstenaar. Het is helemaal niet vreemd om als model om referenties te vragen als je voor het eerst bij een fotograaf of kunstenaar alleen komt. Referenties zijn in een zakelijke verhouding heel normaal en iemand die niets te verbergen heeft zal geen moment aarzelen om je een aantal namen te geven. Vraag de fotograaf of kunstenaar om een lijstje van modellen die al eerder met hem gewerkt hebben. Een emailadres is tenslotte snel verstrekt. Wel zal de fotograaf eerst even toestemming vragen aan de referentie om diens naam aan een ander te geven.

Als een fotograaf zegt geen referenties te hebben of met één of ander vaag verhaal weigert om ze te geven dan is de kans wel heel groot dat er iets mis is.

Website

De meeste serieuze fotografen beschikken echt wel over een website waar ze hun werk aan de wereld kunnen tonen. Overigens is ook dat niet echt een garantie. Internet biedt volop kansen om ergens foto’s te kopieren en op een eigen site te zetten. Maar goed, het is beter dan niets. En ga natuurlijk altijd op zoek op internet. Zoek met een zoekmachine als Google naar emailadres, telefoonnummer, naam en adres en dergelijke. Als er iets mis is zal dat vaak naar boven komen maar ook dat is geen garantie. Iemand moet tenslotte de eerste met problemen zijn en die zal niets vinden.

Geen referenties? Wees voorzichtig

Kortom, een fotograaf die weigert om referenties te verstrekken dient voorlopig onderaan het lijstje van interessante fotografen te komen. Zeker als je de fotograaf bijvoorveeld via een modellensite hebt gevonden dien je extra voorzichtig te zijn en dan zijn deze referenties geen overbodige luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *