Retroshoot

retroshoot

Retro, de fifties en sixties

Een retro-shoot is een shoot met oudere attributen, vaak 50er tot 70er jaren. De periode van na de tweede wereldoorlog. Daarvoor spreken we meestal van een vintage shoot.

Er zijn natuurlijk voor de retroshoot de nodige mogelijkheden in de jaren 50. De opkomst van muziekstijlen als rock&roll, de nozems , vetkuiven en dergelijke. Zeker in combinatie met het gebruikelijke, in de huidige ogen heel vreemde, interieur zijn bijzondere platen te maken. De jaren 60 bieden geweldige mogelijkheden door de zeer kenmerkende hippiecultuur uit de tijd.

Een handige styliste zal de kleding nog wel voor elkaar krijgen. Ook nu is er nog wel kleding te krijgen die duidelijk aan de hippieperiode herinnert. Geschikte winkeltjes vind je bijvoorbeeld op het Waterlooplein in Amsterdam.

Maar ook hier geldt weer dat het wel een beetje staat of valt met de locatie. Bij een 60-er jaren shoot kan het wat simpeler omdat het hippiegebeuren zich voor een groot deel in de buitenlucht en op het platteland afspeelde. Aangezien deze periode ook vrij met blote toestanden werd omgegaan is er al snel een shoot in elkaar te zetten die de juiste hippiesfeer uitstraalt. Ook een beginnend fotograaf en model kunnen hier al snel mee uit de voeten. Het zal ook een soort shoot zijn die zich goed leent voor werken met een aantal modellen.

Bij een 50-er jaren shoot zal de entourage een zeer belangrijke rol spelen om het kenmerkend te dateren op die periode. Dat betekent een lastige locatie. Er zijn wel veel streekmusea met een collectie maar die zal niet altijd even gemakkelijk te vinden zijn als men er een fotoshoot wil doen. Kortom, als we praten over een retroshoot dan is een 60-er jaren shoot een stuk gemakkelijker te doen dan een 50-er jaren.

Vaak zal er nog wel iets te doen zijn met kenmerken muziekstijlen uit die tijd. De tijd van Elvis, Cliff Richard, the Beatles en natuurlijk niet te vergeten Woodstock en de Flower Power Hiervan zijn met enig zoekwerk nog wel de nodige attributen te vinden om een shoot aan te kleden.

Evenals bij de vintageshoot is de nabewerking van de foto’s van groot belang. De kleurenfotografie voor consumenten stond nog in de kinderschoenen en veel was gewoon zwartwit. Een retroshoot in zwartwit zal daarom al snel geloofwaardiger overkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *