Rubensmodel, een soort model dat al eeuwenlang geliefd is bij kunstenaars

Wat is een Rubensmodel

Een Rubensmodel is eigenlijk wat we nu een een plusmodel zouden noemen. Een Rubensmodel is een een dame met nogal weelderige vormen.

Waar komt de naam vandaan?

De naam “Rubensmodel” komt van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Hoewel Rubens geboren werd in Siegen in Duitsland op 28 juni 1577. Rubens werkte met name in Antwerpen, en overleed 30 mei 1640. Rubens was een Vlaamse barokschilder, tekenaar en diplomaat.  Rubens was gespecialiseerd was in het schilderen van flink gebouwde vrouwelijke modellen met een bovengemiddeld gewicht.

Er is veel vraag naar plusmodellen

rubensmodel
geen rubensmodel

Niet alleen in de tijd van Rubens was de vraag naar dit soort flink uit de kluiten gewassen dames die ook nog eens voor kunstenaars wilden poseren al groot.

Ook vandaag de dag is dat nog zeker het geval. Het is een groep modellen die eigenlijk aan geen enkele standaardnorm van het modellenwereldje voldoet. In de verste verte niet zelfs.

Maar toch is het een groep modellen die desondanks zeer veel gevraagd is, zowel voor fotografie als om te poseren als kunstmodel.

Speciale modellenbureau’s en discussiegroepen

Er bestaan tegenwoordig speciale modellenbureaus die zich volledig op deze plusmodellen richten. Ook zien we op Facebook en andere social media speciale groepen waar kunstenaars, fotografen en plusmodellen elkaar weten te vinden voor het maken van afspraken voor fotoshoots en tekensessies.

In het algemeen mag je wel stellen dat een plusmodel dan wel Rubensmodel niet om werk verlegen zal zijn. Het is waarschijnlijk één van de meest gevraagde groepen, zeker onder amateurkunstenaars en -fotografen.  Denk aan de meer artistieke richtingen.

In de reclame zal de vraag wat minder zijn omdat men zich bij reclamefoto’s moet kunnen identificeren met het model en de meeste vrouwen doen dat gemakkelijker met een slank model dan bij een dame met wat bredere rondingen.

Ongeveer vanaf maat 46

In de praktijk spreken we bij de beschrijving van een model van een plusmodel vanaf ongeveer confectiemaat 44. Het is een beetje afhankelijk van je lengte. En natuurlijk van je totale bouw. Omdat dat de combinatie van dat alles voor de totaalindruk zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *