studio. In een professionele studio is heel wat aan apparatuur terug te vinden

studio met modelStudio

Huiskamerstudio

In principe mag je elke ruimte die speciaal ingericht is voor fotografie een studio noemen, dus ook een huiskamer waarbij het meubilair tijdelijk buiten gezet moet worden, maar dat zijn studio’s waar verder niet veel algemeens over gezegd kan worden. Overigens kunnen ze prima voldoen. Je kunt beter een goede fotograaf hebben met mindere apparatuur dan een slechte fotograaf met een dikke portemonnee en peperdure apparatuur.

Professionele studio

De studio van een echte professionele fotograaf zal meestal volgens een zelfde stramien opgezet zijn. Details zullen verschillen maar veel zaken zul je herkennen.

Voor de gezelligheid hoef je niet te gaan

Om te beginnen is een professionele studio meestal verre van gezellig. De muren zullen vaak donkergrijs of zelfs zwart geschilderd zijn om valse reflecties van licht te voorkomen. Ramen zijn ook vaak geblindeerd tenzij er zoveel licht doorheen komt dat er zonder kunstlicht of flitsers gewerkt kan worden. De combinatie van kunstlicht en zonlicht kan rare kleureffecten geven en ook de meetapparatuur van de fotograaf kan er door ontregeld raken.

Achtergronden in soorten en maten zijn noodzakelijk

Er zal meestal sprake zijn van een aantal achtergronden. Meestal rollen die aan het dak of de wand gemonteerd zijn. De fotograaf kan er daar eentje van uitrollen. Een dergelijke rol wordt een “backdrop” genoemd. Loopt de rol door op de grond dan spreken we ook wel van een “limbo“. De rollen worden meestal met kabeltjes afgerold, bij een duurdere studio gebeurt het op- en afrollen motorisch met afstandsbediening.

Flitsers en/of lampen

Naast de achtergrond vinden we een aantal grote lampen of flitsers terug. Deze flitsers staan ofwel op een driepoot of hangen aan een speciaal railsysteem aan het dak. Je ziet maar zelden een “kale” flitser waarbij je tegen de lamp aan kijkt. Meestal zit er een witte kap omheen. Die dient er voor om een mooier licht te krijgen.

Soms een windmachine of een rookgenerator

Soms vinden we in de studio zaken als een windmachine en een rookgenerator. De windmachine is een extra sterke ventilator waarmee de wind in de haren nagebootst kan worden, een rookgenerator zorgt voor een speciale mistige of rokerige sfeer.

Sommige fotografen halen nog allerlei andere zaken in hun studio, afhankelijk van de ruimte en hun budget, maar de bovengenoemde zaken zul je wel herkennen.

Kijk er dus niet vreemd van op, het hoort allemaal bij je werk als model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *