PostHeaderIcon TFCD / TFP

tfp/tfcd

TFP / TFCD

De term TFP is een afkorting van “Time for prints” en is de voorloper van het tegenwoordig vaker gebruikte “Time for CD”. De term TFCD ofwel “Time for CD” wil zeggen dat het model als beloning voor het poseren een CD krijgt met daarop een aantal al dan niet bewerkte foto’s van de shoot.

Het is een concept dat in eerste instantie heel fraai lijkt maar het werkt in de praktijk eigenlijk alleen bij de combinatie beginnend fotograaf en beginnend model. Trouwens, meer gevorderde modellen en fotografen laten dit TFCD concept meestal wel vallen. Al dan niet na opgedane ervaring.


Op allerlei forums van websites voor modellen en fotografen komt vroeg of laat een opmerking over kosten die men maakt. De aanleiding is meestal een vraag van een model naar een eventuele reiskostenvergoeding.

Dan ontstaat er in het algemeen een vrij heftige discussie die draait om één wereldprobleem, namelijk wie nu de meeste kosten maakt. De fotograaf heeft immers veel in zijn apparatuur gestoken. En het model heeft een kast kleding nodig en leeft vaak op een veel lager budget.

Dat levert een eindeloze discussie op die natuurlijk geen winnaars kent of ooit zal kennen.

Maar als je het er beiden over eens bent om op TFCD basis te werken dan is er natuurlijk helemaal niets mis mee.

Als je gevraagd wordt om op TFCD basis te werken voor een verder betaalde shoot voor een fotograaf dan is verstandig om het beleefd doch vriendelijk te weigeren omdat het nu naar uitbuiting gaat ruiken en dat is nooit goed.

Modelfotografie kan niet zonder model. Het kan ook niet zonder fotograaf. Dus houd elkaar in ere.

Leave a Reply

Inhoudsopgave
Zoeken op deze site
Aanbevolen

Deze site is onderdeel van het netwerk van Mainport Art Productions. MAP levert velerlei diensten op het gebied van kunst, fotografie en modelwerk en is druk bezig om zowel qua mogelijkheden als qua aantal deelnemers snel te groeien.mijn facebook profielmijn linkedin profielmijn twitter profiel
Klikt u svp ook nog even op de [vind ik leuk] knop van onze facebookpagina? Dank u wel