TFCD / TFP zijn afkortingen die je in de modellenwereld erg veel tegenkomt

Wat is de afkorting TFP / TFCD

De term TFP is een afkorting van “Time for prints” en is de voorloper van het tegenwoordig vaker gebruikte “Time for CD”.  De term TFCD ofwel “Time for CD” wil zeggen dat het model als beloning voor het poseren een CD krijgt met daarop een aantal al dan niet bewerkte foto’s van de shoot. En trouwens, de CD is bij de moderne computers ook al weer aan het verdwijnen. Maar het gaat uiteraard om het principe,

tfp/tfcd

Het principe lijkt fraai

Het is namelijk een principe dat in eerste instantie heel fraai lijkt. Maar het werkt in de praktijk eigenlijk alleen bij de combinatie beginnend fotograaf en beginnend model. In de periode dat geen van beiden geld voor hun werkzaamheden kan vragen.

Meer gevorderde modellen en fotografen laten dit TFCD concept bijna altijd  vallen. Al dan niet na  een opgedane negatieve ervaring.

Op allerlei forums van websites voor modellen en fotografen komt vroeg of laat weer de opmerking terug over de hoge kosten die men maakt. De aanleiding is in de praktijk meestal een vraag van een model naar een eventuele reiskostenvergoeding. Iedereen die wel eens van het OV gebruik maakt weet dat dit fors op kan lopen.

De eeuwig terugkerende discussie

Dan ontstaat er in het algemeen al snel een vrij heftige discussie die draait om één wereldprobleem, namelijk wie nu de meeste kosten maakt. De fotograaf heeft immers veel in zijn apparatuur gestoken. En het model heeft een kast kleding en accessoires nodig en leeft vaak op een veel lager budget.

De standaard gebruikte argumenten

De fotograaf krijgt te horen dat hij die camera evengoed wel gekocht zou hebben en het model dat ze die kleren ook wel voor andere gelegenheden zal gebruiken.

Dat levert een eindeloze discussie op die natuurlijk geen winnaars kent of ooit zal kennen.

Soms ook mua of styliste op TFL basis

Soms het gaat het nog verder en worden ook visagistes en stylisten geacht om op TFP basis op te komen draven. Vaak gevolgd door een teleurgestelde opmerking dat er niemand reageert. Dat een visagiste een koffer materiaal mee moet nemen dat meestal maar eenmalig gebruikt kan worden is iets waar maar aan voorbij gegaan wordt. In tegenstelling tot een camera in makeup niet jarenlang te gebruiken. Bij de styliste is de situatie vergelijkbaar.

Over eens? Natuurlijk gewoon doen

Maar als je het er beiden over eens bent om op TFCD basis te werken dan is er natuurlijk helemaal niets mis mee. Vooral doen.

Nooit TFP als de fotograaf betaald wordt

Als je gevraagd wordt om op TFCD basis te werken voor een verder betaalde shoot voor een fotograaf dan is verstandig om het beleefd doch vriendelijk te weigeren omdat het dan duidelijk naar uitbuiting gaat ruiken en dat is nooit goed.

Modelfotografie kan niet zonder model. Modelfotografie kan ook niet zonder fotograaf.  Dus houd elkaar over en weer in ere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *