Vintageshoot

vintageshootEen vintage-shoot is een shoot met oude attributen en verdere aankleding waarbij vaak ook gepoogd wordt de foto een oude sfeer uit te laten stralen. Waar de grens tussen een vintage-shoot en een retroshoot ligt is wat lastiger te bepalen. Grofweg kunnen we de periode voor en na de tweede wereldoorlog wel als scheiding nemen.

De Vintageshoot vindt dus qua kleding en attributen in elk geval ergens vóór de tweede wereldoorlog plaats. Op zich hoeft dat niet saai, grijs of donker te zijn. Denk aan de charleston tijd die gekenmerkt werd door behoorlijk extravagante kleding.

Belangrijk bij een dergelijke shoot is natuurlijk de locatie en de aankleding. Een goede stylist met gevoel voor geschiedenis is bij een dergelijke Vintageshoot zeker geen overbodige luxe. Omdat meestal noch het model noch de fotograaf over de noodzakelijke kleding zal beschikken zal er al snel een verhuurbedrijf aan te pas moeten komen.

Dat betekent al snel dat een dergelijke vintageshoot een dure grap voor zowel fotograaf als model kan worden. Het is dan ook wat minder geschikt voor beginnende fotografen die nog niet over een groot en veelzijdig netwerk in die wereld beschikken.

Voor de lokatie zal men ook goed rond moeten kijken. Gebouwen met een religieuze achtergrond als kerken en kloosters zijn vaak wel geschikt maar het is de vraag in hoeverre die letterlijk voor een fotoshoot open staan. Ook bepaalde musea kunnen mogelijkheden hebben maar voor zover het al mag is het meestal wel betaald.

Een belangrijke taak is er dan nog voor de nabewerker van de foto. Die kan natuurlijk niet qua kleuren van het papier afknallen maar zal meer in de sfeer van zwartwit en sepia kleuren gezocht moeten worden. Iets wat met moderne nabewerkingssoftware overigens heel goed te doen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *