Tfp/Tfcd, doen of niet?

Iedereen die wel eens op modellensites komt met een discussieforum die weet dat daar periodiek discussies losbarsten over het werken op TFP of TFCD basis. Hier bij stelt het model de tijd en de fotograaf tijd en apparatuur ter beschikking en de fotoshoot is in principe met gesloten beurs.

Op zich een leuk uitgangspunt zolang beide partijen geen commerciële belangen hebben. Want ja, als je geld kunt vangen voor de tijd die je aan TFP kwijt bent dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je daaraan meewerkt.

De discussie komt er altijd op neer dat de fotograaf van mening is dat hij heel veel geld kwijt geraakt is aan de aankoop van zijn apparatuur, verlichting en soms een studio. Het model is van mening dat ze niet alleen veel geld kwijt is aan kleding, schoenen, laarzen, makeup, sieraden en dergelijke maar dat ze dat met de snel veranderende mode ook nog eens regelmatig dient te vervangen.

Beide verbaal strijdende partijen vinden dat de andere partij best een bijdrage mag leveren. Daarbij kan de discussie nog verder vertroebeld worden door zaken als publicatierechten, portretrechten, reiskostenvergoeding en dergelijke.

Kortom, voor beginnende modellen en beginnende fotografen kan TFP /TFCD een interessant mogelijkheid bieden om beiden rustif en zonder financiële of tijdsdruk ervaring op te doen, maar zodra men iets meer gevorderd is, is het waarschijnlijk toch beter om één en ander samen te bepalen en in een modellencontract vast te leggen.

This entry was posted in Artikelen modellen algemeen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.