het kunstmodel is de baas

kunstmodel

het kunstmodel is de baas

De meeste docenten zullen het bevestigen: Het kunstmodel is de baas bij een tekensessie. Het model bepaalt namelijk wat er wel en niet kan. Welke standen wel kunnen voor een bepaalde periode en welke zeker niet. Tenslotte is hij of zij de enige die dat echt kan beoordelen. En het ene kunstmodel is het andere model niet. En dus kan de een heel wat meer aan dan de ander.

Als de sfeer goed is en je kennelijk erg insprirerend poseert dan vliegt de tijd. Dat kan tot gevolg hebben dat de geplande eindtijd fors wordt overschreden.

Soms kan dat probleemloos maar vooral professionele kunstmodellen moeten vaak weer door naar een volgende sessie omdat ze twee of zelfs drie poseersessie per dag hebben. Kap dan de zaak echt af. Zeker als je uitlegt waarom zal niemand daar een punt van maken. Kortom, stel daar een grens want anders sta je er over een half uur nog.

En je bus, trein of parkeermeter wacht beslist niet op je. En een prent van de plaatselijke boa kost je waarschijnlijk heel wat meer dan wat je die dag met poseren hebt verdiend.

Let ook op pauzes. Soms moet het model erop letten, soms doet de docent of een daarvoor aangewezen cursist dat. Maar je neemt vaak een houding aan voor een bepaalde tijd. Een houding die voor drie minuten bedoeld is kan voor vijf minuten echt niet haalbaar meer zijn. Sta er daarom op dat men zich echt aan de afgesproken tijden houdt.

Er zijn modellen die hun eigen manier hebben om dit duidelijk te maken en die nemen een levensgrote wekker mee die luid en duidelijk aangeeft wanneer de tijd verstreken is.

Als je er moeite mee hebt om dit soort dingen aan te geven dan is zo’n wekker helemaal zo gek nog niet. Denk er maar eens over.

This entry was posted in algemene artikelen modelwerk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.