Het vak van kunstmodel

Het vak van kunstmodel

Het vak van kunstmodel

Wat is eigenlijk het vak van kunstmodel en wat is dan een professioneel kunstmodel? Het vak van kunstmodel is in combinatie met de term professioneel een begrip dat regelmatig voor verwarring zorgt omdat het begrip professioneel twee betekenissen heeft.

Het kan betekenen dat kunstmodel iemands broodwinning is, dus dat hij of zij het volledig beroepsmatig doet, en het kan betekenen dat iemand werk van zeer hoge kwaliteit levert. En soms is het allebei waar.

Vroeger was poseerwerk het terrein van het zwartwerken maar sinds de fiscus daar een stokje voor gestoken heeft is het steeds normaler dat er een sofinummer overlegd moet worden (zonder identiteitsbewijs dus op zich vrij zinloos want je kunt letterlijk alles invullen) Hierdoor wordt het vak van kunstmodel voor een aantal modellen een soort broodwinning en deze noemen zich dan ook professioneel model.

Er is in de kunstmodellenwereld heel veel aanbod van mannelijke modellen. Zoveel, dat sommigen zelfs gratis poseren om maar aan het werk te blijven. Dat leidt zelfs tot spanningen op academies omdat bij 90% van de cursisten vrouwelijke modellen de voorkeur hebben maar dat deze door de soms agressieve werving van mannelijke modellen niet meer aan bod komen.

Er zijn gevallen bekend waarbij een mannelijk model zich 9 keer achter elkaar had ingeschreven waarna de cursisten weg bleven en de tekenclub op een haar na onderuit ging. De mensen die modellen moeten regelen hebben echt een zwaar vak waarbij men het maar al te vaak verkeerd doet in de ogen van anderen.

Er zijn kunstmodellen die ervan kunnen leven. Die hebben minimaal 10 sessies per week, liefst meer, omdat de zomermaanden altijd erg rustig zijn qua opdrachten en je in de winter als het druk is moet sparen voor de zomer. Maar zelfs dan zal het nog niet meevallen om aan het minimumloon te komen.

Kunstmodel is een vak. Maar je zou Het vak van kunstmodel ook een soort roeping kunnen nomen,

This entry was posted in algemene artikelen modelwerk and tagged , , . Bookmark the permalink.