Modellen en websites

Modellen en websites

Modellen en websites

Als modellen over promotie denken dan is tegenwoordig natuurlijk de eerste gedachte een website. Wie doet dat tenslotte niet, vandaag de dag. Laten we het nut en de mogelijkheden daar eens van bekijken.

De grootste vraag is natuurlijk wat je ermee wilt. Verwacht je via deze website ontdekt te worden? Laten we dan eens op de stoel van de opdrachtgever gaan zitten. Deze producent of artdirector heeft het druk. Tijd is geld voor deze personen. Verwacht je dat deze man of vrouw een paar duizend websites gaat bezoeken via Google of zoiets om daarna uit tienduizenden modellen het model te kiezen dat voor ogen staat? Ik denk dat we allebei het antwoord wel weten: Dat gebeurt natuurlijk gewoon niet. Die persoon belt een hem bekend modellenbureau en geeft dat bureau een opdracht om in hun modellen op zoek te gaan naar een bepaald model met een bepaalde “look”.

Heeft je modellenbureau dan wat aan jouw website? Nu, de meeste bureaus hebben zelf sites maar die dienen alleen als etalage of uithangbord voor zichzelf want hier geldt hetzelfde verhaal als bij die eigen site. Wel hebben ze een intern portfolio systeem waar ze jou met een beetje geluk in plaatsen en waar bij een aanvraag in gaan selecteren. De foto’s daarin komen van eigen fotografen om er een eenheid in te krijgen. Dus daar is een site niet nuttig voor.

Vervangt een website je portfolio? Als je het voorgaande gelezen hebt dan is het antwoord direct al duidelijk: En website kan geen echt portfolio vervangen. Je kunt het niet meenemen onder je arm, je kunt het tijdens een interview of een go-see niet even laten zien. Ook op deze vraag is het antwoord dus weer negatief.

Heeft een website voor modellen dan helemaal geen doel? Nee, zeker niet. Een website is wel degelijk nuttig. Namelijk voor het opbouwen van een netwerk van fotografen, collega-modellen, visagisten en andere personen die in de modellenwereld rondlopen. En een dergelijk netwerk is belangrijk om een beetje bekendheid te krijgen. Verwacht er echter, gezien het bovenstaande, geen wonderen van om werk te vinden want dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gaan gebeuren.

Ga dus geen kapitalen uitgeven aan een website. De kans dat naast enkele bekenden die site gaan zien in vrijwel nihil, Hij verdwijnt tussen tienduizenden andere modellensites en zal er waarschijnlijk niet of nauwelijks in te vinden zijn. Ga op zoek naar sites die bedoeld zijn om gevonden te worden. Zoek een webontwerper die daar de nadruk op legt en niet op de schoonheid van het ontwerp. In de praktijk is het zo dat hoe mooier een website qua grafisch ontwerp is hoe slechter deze meestal te vinden zal zijn.

Een uitgebreidere beschouwing over het nut en de vindbaarheid van websites vindt je op http://tinyurl.com/vind-mij

This entry was posted in algemene artikelen modelwerk and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.