fakers , hoe herken je ze

fakers

Fakers hoe herken je ze

Sommige websites bestaan vrijwel volledig uit fakers. Personenen met een vreemde tick, die louter bedoeld lijkt te zijn om jezelf en anderen bezig te houden. Fakers zetten advertenties op websites, sturen foto’s, maken afspraken en komen dan op de dag van de afspraak niet opdagen.

Of fakers geven zich uit voor fotograaf zonder dat te zijn, waarbij sommigen zover gaan dat men van internet gehaalde foto’s van professionele fotografen voor een eigen website gebruikt.

Fakers zijn soms heel lastig te achterhalen maar het scheelt dat je vaak niet de eerste bent die contact met ze heeft. En dan heb je een hele sterke, krachtige bondgenoot. Die bondgenoot heet Google.

Zoek met Google op naam, postcode, telefoonnummer en emailadres en het is vaak verbluffend wat je boven water haalt. Meestal voldoende om er maar direct vanaf te zien.

Maar soms vind je niets. Dan heb je nog steeds geen zekerheid. Het aantal modellen dat aan de deur heeft gestaan bij iemand die van niets weet is namelijk vrij groot.

Zeker als het verder weg is en je dus flink moet reizen is het aan te raden voorzorgen te nemen. Een serieuze fotograaf heeft begrip voor jou dilemma en zal er alles aan doen om je op voorhand gerust te stellen dat hij niet bij het leger van de fakers behoort.

Vraag altijd een telefoonnummer en bel altijd een keer op om het te controleren. Aan zaken als email, MSN etc. heb je niets want je weet nooit wie er aan de andere kant zit. Vraag ook het huisadres. Check ook dat adres in Google en vaak kom je er achter wie er woont. Is dat nog steeds onduidelijk vraag dan om een scan van een ID/Paspoort en een scan van een adres op een officieel document bijvoorbeeld van een bank, de belastingdienst en dergelijke zodat je zekerheid hebt dat deze persoon inderdaad op dit adres woont.

Vraag altijd of er iemand mee mag komen. Je hoeft het helemaal niet te doen maar als het NIET mag dan is dat een teken om niet met deze figuur in zee te gaan. Geen enkele integere fotograaf zal dit verbieden, hooguit stellen ze wat eisen aan degene die je meeneemt. Maar er mag eigenlijk altijd iemand mee.

Besef dat je op eigen initiatief bij iemand naar binnen stapt, misschien zelfs wel voor een naaktshoot. De politie zal dan ook niet snel in actie komen omdat ze ervan uitgaan dat je er in hun ogen om gevraagd hebt. Kortom, neem voorzorgen tegen fakers. Het kan veel gezeur voorkomen. Overigens vinden we ze vooral in de wereld van de fotografie, in de wereld van de beeldende kunst zijn ze zeldzaam.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.