Houdingen van het kunstmodel

houdingen van het kunstmodel

De houdingen van het kunstmodel


Het belangrijkste voor kunstmodellen zijn uiteraard de houdingen die je aanneemt. Een model dat haar poseervak serieus neemt beschikt meestal over een heel groot repertoire aan houdingen ofwel standen. Standen voor enkele minuten om een snelle, vlotte schets te maken maar ook voor meerdere uren, bijvoorbeeld bij een beeldhouwsessie.

Meestal wordt er begonnen met een aantal korte sessies. Soms met houdingen maar van één minuut. Denk er tijdens een stand alvast over na wat de volgende gaat worden zodat je die direct aan kunt nemen.

Draai na elke stand naar een andere kant van het lokaal zodat iedereen je een keer frontaal en van de zijkant krijgt.

houdingen zijn ook belangrijk bij modeltekenen aan huis

Zorg voor natuurlijke houdingen. Een natuurlijke stand valt namelijk als vanzelf. Als je op een moeilijke manier ledematen moet gaan draaien ben je meestal niet natuurlijk meer bezig. Maar daar komt nog een belangrijk punt bij kijken namelijk het volgende:

Natuurlijk heb je regelmatig even een pauze. Maar bij lange standen met ingewikkelde houdingen moet je daarna wel je stand weer terugvinden. En dat is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt.

Een docent met ervaring zal even een paar lijnen tekenen op de ondergrond met een stukje houtskool of iets dergelijks zodat je bijvoorbeeld weet waar een been lag of waar een hand steunde.

Toch zul je altijd discussies krijgen met cursisten die “echt zeker weten dat je net heel anders zat…”. Ga nooit mee in die discussie. Het zorgt er alleen maar voor dat zowel jijzelf als de cursisten uit hun concentratie raken. Veel mensen vinden dit soort discussies namelijk stomvervelend. In de meeste gevallen staat men anders of heeft iemand de ezel al dan niet bewust verschoven.

Voor een wat meer ervaren tekenaar is een dergelijke kleine verandering echt geen probleem. Die kijkt er dwars doorheen als je houding op details anders is. Natuurlijk streef je ernaar om het zo goed mogelijk te doen maar dat er eens een haarlok anders valt daar moet men maar mee leven.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.