Toon als model interesse in de resultaten

 


Toon als model interesse in de resultaten

 
Het wordt misschien niet altijd even duidelijk gezegd maar zowel docent als cursisten stellen het zeer op prijs als een kunstmodel na een poseersessie even de resultaten bekijkt.
Voor het model dat snel het geld opstrijkt en wegsprint is meestal niet echt veel waardering. Je komt over als een model dat uitsluitend in het geld interesse heeft en verder weinig betrokken is. Als je het veel op die manier afhandelt dan zul je dat zeker terugvinden in het aantal opdrachten dat je gaat krijgen.
Maar als je wel in de pauzes en aan het einde van de sessie een rondje maakt krijg je wel vragen. Wat antwoord je in het begin op vragen als “en wat vind je ervan?” bij een volkomen mislukt project?
Studeer van te voren een aantal antwoorden in zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan. Wijs op wel geslaagde details in de tekening of schilderij want die zijn er meestal ook
wel te vinden. Zo niet, dan is er misschien iets te zeggen over de grote lijn. Of over de kleuren. Of dat de
poseerstoel er zo mooi op staat. In elk geval, blijf altijd positief.

Ga discussies uit de weg of iets lijkt. Dat is meestal niet echt het geval. Bij vragen als “lijkt het een beetje?” is er altijd wel iets te vinden. Een opmerking over “herkenbare trekken” komt vaak al positief over.

Of is je haar heel herkenbaar? Is de kleur in je truitje goed getroffen? Maak er een leuke opmerking over. Wordt niet depressief van de resultaten van beginnende tekenaars. Ze zullen je te dik, te dun, te lang en te kort tekenen waarbij je ledematen plotseling op heel verrassende plaatsen komen te zitten. Ga
je niet afvragen of je echt zo dik bent. Dat ben je waarschijnlijk niet. Bedenk dat je niet voor een spiegel staat maar dat je kijkt naar de manier waarop de kunstenaar jou ziet.

Al met al hoeft een beetje belangstelling en een paar opmerkingen echt geen uren te kosten. In 5 minuten kun je heel veel doen. En voor je verdere opdrachten als model kunnen die minuten echt heel veel betekenen.

Bedenk dat de kunstwereld een kleine wereld is. Zowel een positief als een negatief verhaal doet heel snel de ronde. Er is een levendige uitwisseling van namen van modellen. En daar moet je op
een positieve manier bij zijn. 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.