De figurant, een ander soort model.

Bij filmproducties, documentaires, tv-shows zijn vaak veel mensen nodig voor beeldvulling, om het even oneerbiedig te noemen. Niet alleen op het toneel of als achtergrond bij een scene maar ook als applausmachine. Je kunt je dan wel afvragen of klappen en in de zaal zitten nog iets met een rol als figurant te maken heeft.

Maar veel acteurs spelen ook gewoon beter en plezieriger met publiek in de zaal dan dat men tegen een cameraman staat te spelen.

Figuratie is meestal betaald, maar stel je daar niet teveel van voor. Als je wat verder van de omgeving Amsterdam af woont zul je al snel meer geld kwijt zijn aan reiskosten dan dat je gaat vangen vanuit je werk als figurant.

Daarnaast is het bekend dat een figurant over heel veel geduld moet beschikken. Bedenk dat je als figurant een heel erg klein radertje bent in het grote geheel en verwacht dan ook niet dat men veel aandacht voor je zal hebben.

Desondanks kan het heel leuk zijn om eens een blik achter de schermen te kunnen werpen. En dat is voor veel mensen dan ook de voornaamste drijfveer om iets met figuratie te gaan doen.

Wil je iets doen met figuratie dan dien je je in te laten schrijven bij een castingbureau. Zij zoeken mensen die de juiste personages lijken voor bepaalde scènes etc.

Ook zoekt men allerlei figuren voor het naspelen van bijvoorbeeld moordzaken. Een bekend voorbeeld zijn de reconstructies van Peter R. de Vries die veel figuranten zoekt. Hij heeft uiteraard de meest uiteenlopen typen personen nodig. Ook hier, leuk om te doen en verder niets van verwachten.

This entry was posted in artikelen modelwerk algemeen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *