naakt of niet naakt

Elk model krijgt er al vroeg of wat later mee te maken. Moet je nu naakt (willen) poseren of juist niet? Voor sommigen is dat helemaal geen punt en anderen moeten er niet aan denken. Het is wel een feit dat als je het weigert dat er weinig toekomst voor je is weggelegd want het wordt in de modellenwereld toch wel min of meer vanzelfsprekend geacht dat je daar geen probleem mee hebt. Ook als je bijvoorbeeld modeshows gaat doen moet je er op rekenen dat er echt niet altijd een kleedhokje voor je klaarstaat. Streef je geen langdurige carriëre na en heb je er moeite mee dan moet je het gewoon niet doen. Punt.

Het allerbelangrijkste in die discussie is namelijk je eigen mening. Doe nooit iets waar je voor jezelf niet 200%, ja, meer dan 100% dus, achter kunt staan. Er is niets kwalijker dan iets te doen waar je later niet meer achter kunt staan. Laat je dus verder helemaal niets aanpraten.

Als je als kunstmodel werkt dan is naakt een vrij gebruikelijk en algemeen geaccepteerd gebeuren. Het menselijk lichaam wordt al vanaf het prille begin dat de mens kunst ging maken op allerlei wijzen door kunstenaars vastgelegd. Voor de tekenaars en schilders ben je één van de velen die ze langs zien komen en met alle respect, je hebt niets dat die andere modellen ook niet hebben.

Oneerbiedig gezegd wordt een naaktmodel in de kunstwereld gezien als een soort bijzonder stilleven. Een soort fruitschaal zeg maar. Erg veel opwinding zul je dan ook niet veroorzaken. Angst voor vreemde figuren behoef je daar niet te hebben want de sociale controle is heel erg groot. Iemand die zich niet zou weten te gedragen vliegt er direct uit en zal dus bij een vorig model al verwijderd zijn. En wil je om te wennen je string aanhouden, dan zal ook niemand daar moeilijk over doen.

Bij fotografie is het wat complexer al is het maar omdat er zo’n ongelofelijk aantal neppers tussen de fotografen rondwandelt. Weet daar dus heel, heel goed waar je aan begint. Moet je normaal gesproken al allerlei controles doen voor je bij een jou onbekende fotograaf naar binnen stapt, als je naakt gaat poseren dan is de noodzaak nog vele malen groter. Ook termen als glamourfotografie en kunstfotografie zijn uitermate verdacht. Meestal zijn het lokkers die bedoeld zijn om het beruchte woord naaktfotografie maar niet te noemen.

Als je de stap hebt gemaakt in de fotografie, dan nog zijn er vele mogelijkheden, van zogenaamde bodyscapes waarbij je lichaam als een soort landschap wordt gezien, tot allerlei vormen van erotiek waarbij echt niets in het verborgene blijft. Ook hier, doe waar je je goed bij voelt en laat je helemaal niets opdringen.

This entry was posted in artikelen modelwerk algemeen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.