Aanwijzingen voor fotomodellen (m/v) II

Aanwijzingen voor fotomodellen (m/v). 2

De shoot?
Als eerste en belangrijkste aanwijzing: Kom op tijd! De fotograaf, zijn assistent, de visagist en de andere betrokkenen hebben ook allemaal een volle agenda. Een model dat te laat komt wordt echt niet snel een tweede keer gevraagd. Sterker nog, het spaart heel veel zenuwen als je er een half uur te vroeg bent. Dan maak je een eerste indruk die direct al niet meer kapot kan.

Kom je twee keer te laat -al is het misschien jouw schuld niet- en je hebt een slechte reputatie te pakken waar je niet snel meer vanaf komt. Het is een heel klein wereldje.

Hou er verder rekening mee dat er niet altijd voor maaltijden gezorgd zal worden en zeker als je bepaalde eisen stelt als vegetarisch en een speciaal merk mineraalwater dan kun je er beter zelf voor zorgen.

Afspraken?
Loop voor het begin van de shoot alle afspraken met de fotograaf nog een keer door zodat het voor jullie beiden duidelijk is hoe lang de shoot gaat duren en wat voor soort foto’s er wel of niet genomen worden. Teken het TFP/TFCD contract. Laat zien welke kleding en accessoires je mee hebt gebracht en stem even af wat je daar wel en niet van gaat gebruiken.

Poseren?
Tijdens de shoot heeft in principe de fotograaf het voor het zeggen. Hij ziet vanachter zijn camera precies hoe de foto zal worden. Hij bepaalt hoe het licht moet gaan vallen en hij zal  proberen om je zo mooi mogelijk te fotograferen. De fotograaf heeft de regie over de shoot en het model moet zich gewillig laten regisseren. Tenminste, bij veel fotografen werkt dat zo. Vooral wat meer beginnende fotografen verwachten ook een actieve rol van het model, voor zover ze al niet verwachten dat je helemaal jezelf gaat regisseren. Dit laatste zal zeker gebeuren als je een ervaren model bent en de fotograaf nog wat minder zelfvertrouwen heeft.

Grenzen stellen.
Je hoeft je niet alles te laten zeggen en zeker niet alles te doen, zeker niet als dat buiten het contract gaan! Als je een bepaalde pose niet prettig vind om te doen, zeg dat dan direct en stel een alternatief voor. Een fotograaf die zijn vak verstaat zal hier volledig begrip voor hebben.

Naakt?
Laat je nooit aanpraten dat naakt “Moet”. Het moet nooit. Het is altijd een keuze die JIJ maakt en niemand anders. Het zal de eerste keer best een raar gevoel geven maar voor wat meer ervaren modellen is het meestal iets wat er toch bij is gaan horen. Ook mag je verwachten dat er een omkleed gelegenheid is met enige privacy. Maar als je bij een lingerieshow je jezelf steeds ergens anders wilt gaan verkleden dan moet je je wel afvragen of je het juiste vak gekozen hebt.

En dan?
Spreek met de fotograaf duidelijk af wat je voor foto’s krijgt en wanneer je ze krijgt. Vraag een paar lage resolutiefoto’s. Neem een USB stick mee en vraag om ze daar even op te zetten. Geen fotograaf die dat weigeren kan. De levering van foto’s kan lang duren. Heel lang. En een klein percentage ga je gewoon nooit krijgen. Daar moet je echt rekening mee houden.

Want al hebt je een contract, er is in Nederland een enorm verschil tussen rechten hebben en ze ook krijgen. Onthoudt dat dus altijd goed.

This entry was posted in algemene artikelen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *