Kunstmodel, een vak voor iedereen?

Veel mensen kijken er erg simpel tegenaan. Je noemt jezelf model, gaat zitten of neemt een houding aan en laat je fotograferen of tekenen. En dan krijg je veel geld.

Vergeet het maar. Goed poseren is een vak. Niet alleen moet je over zeer veel standen beschikken voor zowel korte als lange perioden maar je moet er ook moeiteloos in kunnen glijden. Je moet er gewoon wat feeling voor hebben.

Je moet gevoel ontwikkelen voor de groep. Verwacht men minder moeilijke of juist zeer gecompliceerde standen? Zijn het beginners of zoeken ze naar een uitdaging? Moeten er recht-toe-recht-aan standen worden gebruikt of juist standen met veel verkortingen en contraposten? Allemaal dingen die je leert door het veel te doen, maar het vraagt echt wel wat ervaring voordat je jezelf een ervaren model mag noemen.

Belangrijk is dat je het leuk vindt om te doen. Een model dat het uitsluitend om het beetje geld te doen is valt door de mand. Het lukt gewoon niet om een betrokken, krachtige stand neer te zetten als je daar persoonlijk niet helemaal achter staat.

Wil je snel rijk worden? Dan is model het verkeerde vak. In de fotografie verdient misschien 1 op de 10000 modellen er haar brood mee. In de kunstmodellen is dat wel beter omdat daar altijd voor poseerwerk wordt betaald maar de uurtarieven zijn zodanig dat je daar ook beslist niet rijk van gaat worden. Het is niet alleen de tijd dat je poseert maar ook de reistijd.

Model zijn moet in je zitten. Je moet het leuk vinden om in het middelpunt te staan en bekeken te worden. Je moet een enorm zelfvertrouwen hebben en alle domme commentaren langs je huid af laten glijden.

Voldoe je daaraan dan kun je als model een hoop plezier hebben en heel veel uiteenlopende, vaak niet-alledaagse mensen ontmoeten.

This entry was posted in algemene artikelen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.