Aanwijzingen voor fotomodellen (m/v)

Aanwijzingen voor fotomodellen (m/v)

Kleding?
Overleg altijd good van tevoren met de fotograaf welke kleding je mee moet brengen. Heb je daar geen afspraken over gemaakt, neem dan in elk geval minimaal drie tot vier complete setjes van bij elkaar passende kleding inclusief schoenen, laarzen etc mee. Neem verschillende kleuren en bij voorkeur ook totaal verschillende stijlen mee. De ene stijl zal beslist beter bij je passen dan de andere

Passende Onderkleding
Onderkleding kan samen met de bovenkleding in combinatie met flitslicht nog wel eens voor rare effecten zorgen. Een ganzende witte BH is bijna altijd te zien omdat hij het flitslicht als het ware terugkaatst en dubbel zo zichtbaar maakt. Een zwarte BH onder een witte bloes geeft waarschijnlijk een vlekkerig effect. Ook niet doen dus. Een wit hemd onder een licht doorschijnend rood shirtje? Ook dat zul je door zien schijnen. Vlekken op de kleding zijn op een foto meestal akelig goed te zien. Ook kleiding met glinsterende draadjes erin kunnen vreemde effecten geven evenals bepaalde sieraden

Geen kleding?
Als er huid te zien is, zorg dan dat er geen striemen van kleding zichtbaar zijn en let vooral op de beruchte BH-bandjes en broekriemen. Veel modellen bewaren voor de reis naar een shoot speciaal een oude uitgelubberde BH die niet meer knellen kan.

Neem altijd een kimono of een badjas mee voor als je even moet wachten. Dan koel je niet af. Een model dat blauw van de kou is, is ook geen gezicht.

Accessoires?
Ringen, oorbellen, hoedjes, petjes, sjaals, horloges, bandana’s, armbanden, tasje, koffertje, boek, tijdschrift, wandelstok, judopak, ruitercap, valhelm, bril, piercings, motorjack, tennisracket moersleutel, skistokken of wat dan ook, neem flink wat accessoires mee. Zoek vooral accessoires bij elkaar die iets over jou zeggen want het zijn juist deze details die een foto persoonlijk maken.

Let op met een horloge!. Je hebt er niet altijd erg in, omdat het zo gewoon en gebruikelijk is, maar het kan op sommige foto’s heel irritant overkomen

Roken?
Nee, op een fotoset wordt absoluut niet gerookt. Het sloopt de apparatuur. Het vergeelt. Het verstrooit het licht. En misschien is het nog wel slechter voor het model zelf. En het is altijd te zien aan de huid van het model of ze rookt of niet. Roken duidt op een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfdiscipline. En uitstralen dat je juist die belangrijke eigenschappen niet hebt is wel het slechtste wat je als model kunt doen.

Contract?
Een contract is altijd belangrijk. Er is zoveel over te zeggen dat het buiten het bestek van dit artikeltje gaat maar er is zat te vinden om je erin te kunnen verdiepen.

Ga niet alleen.
Ga niet alleen naar een shoot. En al hekemaal als je de fotograaf nog niet kent, want ook onder fotografen zitten enge mannetjes met foute bedoelingen, de zogenaamde “tietenschieters” zoals ze in het jargon genoemd worden. Vooral als je iemand van een Modellenforum van internet hebt gehaald.

Onder de 18?
Ben je nog geen 18 dan zal iedere fotograaf met goede bedoelingen er zelfs op staan dat je onder begeleiding van een meerderjarige naar de locatie komt want als er ook maar iets zou gebeuren dan krijgt hij de schuld. Neem je zus, je moeder of een vriendin mee. Wil de fotograaf dat absoluut niet, zeg dan de shoot af en zoek een andere fotograaf. Veel fotografen hebben zelf al mensen rondlopen. Assistentes, visagiste en dergelijk. Dat scheelt ook.

This entry was posted in algemene artikelen modelwerk and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.