Meer dan een foto

Zeker als je afspraken maakt via internetsites om foto’s te maken is het gevaar levensgroot dat je niet te maken hebt met een fotograaf maar met een persoon met duidelijk andere gedachten.

Zeker voor beginnende modellen is het lastig dit soort figuren op voorhand te herkennen, maar er zijn wel een paar aanknopingspunten.

Om te beginnen de website. Ga er van uit dat niet één website, ook niet degenen die er zelfs mee adverteren, waterdicht is. Iedereen kan een kopie van een id opsturen. Wie garandeert dat degene die hem opstuurt de persoon op de foto is? Een ID bevat geen adres. Wie controleert dat? Kortom, dat werkt niet. Meer aanknopingspunten vind je in de andere advertenties. Wordt er in andere advertenties ook gevraagd om sexuele handelingen, dan staan de eigenaar en de webmaster van die website dat kennelijk toe. Misschien is het verstandig om voor serieus werk dan toch maar uit te wijken naar een andere. Er zijn er zat.

Reageer je zelf op een advertentie? Lees de tekst vele malen door. Valt er iets in op? Woorden en zinnen die direct alarmen af moeten doen gaan zijn:

Uitdagend poseren…

Hygiëne geboden en gevraagd…

Goed uitziende fotograaf van xx jaar …

Een model dat haar grenzen wil verkennen of verleggen …

Al dit soort termen geven in 99% van de gevallen al aan dat er iets meer gevraagd gaat worden dan het simpel poseren voor een foto.

Heb je geen adres of geen telefoonnummer maar is het iemand waarmee je “op locatie” gaat shooten? Niet op ingaan.

Mag je niemand meenemen? Ga dan zelf ook maar niet.

Trek iemand altijd zoveel mogelijk na. Google weet ontzettend veel. Meer dan figuren die iets te verbergen hebben vaak lief is.

Let wel, je weet nu wel of iets niet deugt maar als je niets kunt vinden is het is nog nooit 100% veilig. Dus zorg altijd dat er iemand in de buurt is. Spreek iets onschuldigs met een wachtende begeleider af. Een telefoontje als “Ik heb vergeten de kat te voeren, wil jij dat nog even doen?” is vrij onschuldig maar kan wel het signaal voor je begeleider zijn dat er iets niet deugt en dat er wat hulp verwacht wordt. Natuurlijk wel even een andere zin bedenken maar je hebt het idee.

Poseren voor fotografie is leuk. Zorg ervoor dat het leuk blijft.

This entry was posted in algemene artikelen modelwerk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.